Türkçe English Deutsch
NEUES
Dizi Müziklerine İmza Atan Kemal Sahir Gürel: Etkileyici Şarkı Diziyi İzletiyor
detail...
Gümüş At sinema ve müzik ödülleri sahiplerini buldu
detail...
Hatırla ey okur: Adı Kemal Sahir Gürel...
detail...
Elveda Rumeli Dizi Müzikleri Kalan Müzik Tarafından Yayınlandı
detail...
Asi Ruh Belgeseli Kalan Müzik Tarafından Yayınlandı
detail...
Müzik dizilerin reytingini artıran bir araç oldu..!

ATV'nin Adnan Menderes döneminden izler taşıyan dizisi 'Hatırla Sevgili'nin müzikleri de hikayesi kadar büyük ilgi görüyor. İnternetten en çok indirilen parçalar arasına giren dizinin müziklerini Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız hazırlıyor.

 
Günümüzde artık dizilerin soundtrack'leri, dizinin hikayesi, oyuncuları ve yönetmeni kadar önemli hale geldi. Melodisi ilgi çeken, sözleri dilimize yerleşen müzikler, dizilerin reytinglerini bile etkiliyor. 'Bir İstanbul Masalı', 'Asmalı Konak', 'Zerda' ve 'Aliye' gibi yayınlandıkları dönemde yüksek reyting alan dizilerin müzikleri hâlâ unutulmadı. atv'nin Adnan Menderes döneminden izler taşıyan dizisi 'Hatırla Sevgili'nin müzikleri de en az senaryosu kadar büyük ilgi görüyor. Dizinin 'Zor Yıllar' isimli şarkısı, internetten en çok indirilen parçalar arasında... Dizinin başarılı müziklerine, Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız adlı 3 müzisyen imza atıyor. Gürel, dizi müziklerinin, dizilerin reytinglerini artırmada önemli bir araç olduğunu söylüyor.

* 'Hatırla Sevgili'nin jenerik müziğinin, 'Hatırla Sevgili' adlı şarkı olmasına siz mi karar verdiniz?

Kemal Sahir Gürel: Bizim fikrimiz değildi. Proje mimarının ve senaristlerin görüşüydü. 'Hatırla Sevgili' şarkısı olmasıydı, özgün bir jenerik düşünürdük. Müzikal olarak yeniden bestelediğimiz bir sürü ezgi de var.

Genel dokuya uygun sözleri var

* Dizide 'Hatırla Sevgili' şarkısının ikinci versiyonuymuş gibi görülen ve izleyenler tarafından çok beğenilen 'Zor Yıllar' kime ait?

K.S.G.: Erdal'ın bestesi, sözleri de kardeşi Mustafa Nohut'a ait. Söyleyen de vokalistimiz Eylem Aktaş.

Erdal Güney: Sözleri, Mustafa genel dokuya uygun olarak yazdı. Bir anlamda müzik diliyle film çekiyoruz. Bizim cast'ımızda; hangi enstrümanın çalınacağı, hangi eserlerin olacağı, nasıl düzenleneceği ve hangi makamsal yapıların seçileceği yer alıyor.

* 'Hatırla Sevgili'nin Adnan Menderes'in en sevdiği parça olduğu söyleniyor!

K.S.G.: Adnan Menderes'in en sevdiği şarkı 'Nihansın Dide'den... Ama bu, Menderes'in öz yaşamı olmadığı için bu şarkıyı koymadık.

* Müzikleri nasıl hazırlıyorsunuz?

K.S.G.: Dizi çekilmeye başlanmadan önce, ilk 2-3 bölümün senaryosu bize veriliyor. Bu bilgilerden ve proje yönetmenleriyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalardan sonra kafamızda bir müzik tarzı geliştiriyoruz. O dizinin özgün rengine ve görüntü dokusuna, hikayesine uyabilecek bir müzik tarzıyla yola çıkıyoruz. Dizi sürerken bize, önce görüntüleri gönderiyorlar. Her yeni bölümde o görüntülere bakarak müzik yerleştirmesi yapıyoruz.

* Türkiye'de soundtrack kültürünün önem kazanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

K.S.G.: Türkiye'de bir dizi geleneği oluştu. Müzik endüstrisi ise kendi içinde bitti. Müzik endüstrisi korsan CD'ler ve MP3 furyasının başlamasıyla beraber kendi içinde bitti. Müzik de bu dizilerin içerisinde kendine yeni bir yol buldu. Bir şarkı; 70'lerde 45'liklerde, bundan 10 sene önce bir albümde popüler oluyordu... Şimdi ise bir dizide gözde olmaya başladı. Müzik, aslında dizilerde stratejik bir öneme sahip. Dizilerin reytinglerini artıran bir araç olabiliyor. Aslında müzik, kendi yolunu kaybetti. Dizi ve sinemayla kendini ifade etmeye başladı.

* Dizi müziği kelimesi ilk hangi dizi ile kullanılmaya başlandı?

K.S.G.: Aslında 1970 döneminde Türk Sineması'nda da vardı! 'Hasretinle Yandı Gönlüm' gibi... Bu şarkı bir filmden sonra popüler olmuştu. Ama '80 sonrası ve dizi olarak düşünürsek, 'Süper Baba'. Dizi müziklerini satın alıp dinleme ise 'Yılan Hikayesi'yle başladı.

* Bu alanda kimleri beğeniyorsunuz?

K.S.G.: Kıraç'ın kendine has bir tarzı var. 'Ihlamurlar Altında'daki Nail Yükseler, 'Hırsız Polis'teki Cem Yıldız... Gökhan Kırdar, alanında çok başarılı.

BUGE CANKAT

Kemal Sahir Gürel
kemalsahir@hotmail.com